вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Генерування QR-коду

Що це за таємничий квадрат – QR-код ?!...


QR-код – це винайдений в Японії штрих-код у формі квадрату. Він має дві головні переваги: велика місткість інформації та швидке зчитування будь-якою камерою, звідки і розшифровка абревіатури – quick-response код. QR-код візуально представлений у вигляді чорно-білого квадрату, що нагадує лабіринт. В одному QR-коді можна зашифрувати: 7089 цифр, 4296 символів (у тому числі кирилицею), 1817 ієрогліфів. Код може містити будь-яку текстову комбінацію, що складається з цифр і символів. 


1. Що кодувати?


Надто довге посилання на ресурс Інтернету, потрібний для навчання: відео з YouTube, локацію на Google картах, файл з хмари (Google, Microsoft, Dropbox тощо), профіль (група чи сторінка) в соцмережах, телефонний номер або e-mail.

Приховану підказку  – вихователь може закодувати власну підказку, а потім роздрукувати отриманий QR-код разом із завданням. Це можуть бути правила та алгоритми, зразки виконаних завдань, відповіді на загадки та багато чого іншого.

Підказки для квесту, розмістивши їх в потрібних місцях навчального закладу.

Інтерактивну розповідь. Наприклад, дітям потрібно придумати розповідь, що складається з декількох частин – в кінці кожної, як у комп’ютерній грі, буде кілька варіантів продовження. Можна створити інтерактивну версію казки про Колобка: з першого QR-коду зчитується зав’язка, а продовження можна вибрати самостійно («Скануйте код під номером 2, щоб герой рухався через місто, або під номером 3, щоб він обійшов небезпечну дорогу»).

Пригоду. QR Treasure Hunt Generator автоматично створює QR-вікторину із запропонованих питань. Потім роздруковані QR-коди можна розмістити в групі або по всьому подвір’ю садочка. 

Екскурсії. За тим же принципом можна організувати екскурсію по садочку. В групі (коридорах, музичній та фізкультурній залах, в інших приміщеннях) потрібно розмістити роздрукований QR-код з посиланням на відео, аудіо або цілий фотоальбом. Вихованці із захватом будуть проглядати інформацію та рухатись в означених напрямках!


Готовий QR-код являє собою зображення в форматі JPG, яке можна розмістити на своєму веб-ресурсі, опублікувати в соціальній мережі, роздрукувати на будь-якій поверхні (папір, футболка, чашка, пластик тощо) та повісити на стіні чи дошці або просто відкрити на своєму смартфоні та показати іншим.


2. Як кодувати?


Для створення власного QR-коду знадобиться Інтернет і інформація, яку потрібно закодувати. Серед українських та україномовних ресурсів для створення QR-кодів слід виділити наступні:

http://qrcodes.com.ua/ (Інструкція по роботі з сервісом).

http://www.qr-code.com.ua (Інструкція по роботі з сервісом).

http://ua.qr-code-generator.com (Інструкція по роботі з сервісом).


Якщо ж бажаєте скористатися альтернативними варіантами, введіть в рядку адреси вашого браузера таку умову пошуку: «створити QR-код».


3. Як зчитувати?


Програм для зчитування QR-кодів надзвичайно велика кількість, а тому писати про ті чи інші немає сенсу, тим більше, що в більшості сучасних смартфонів «вшита» програма зчитування QR-кодів (наприклад, програма «Сканер» в Xiaomi), а функцію розпізнавання цих кодів мають інші популярні додатки (наприклад, Viber). Але якщо програми для зчитування QR-коду немає, необхідно увійти в магазин додатків (для Andriod – Play Market, для iOS – iTunes).

Але й тим, у кого немає смартфона, не варто впадати у відчай. Вам допоможуть ряд сайтів, як-от https://www.the-qrcode-generator.com/scan, проста програма QRreader, в якій є лише одна функція – досить піднести код до веб-камери, і додаток його зчитує. А якщо у вас немає і веб-камери, врятує розширення для Google Chrome, яке прочитає будь QR-код, що зустрівся в інтернеті.


4. Чим же можуть бути корисними QR-коди у освітній діяльності?


Повірте, вихованці сприйматимуть інформацію, закодовану в QR-коді як магію… Ви можете не тільки організовувати надзвичайно цікаві уроки, а квести, пригоди, дозвілля, які будуть елементами освітньої діяльності.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Генерування QR-коду

Що це за таємничий квадрат – QR-код ?!... QR-код – це винайдений в Японії штрих-код у формі квадрату. Він має дві головні переваги: велика м...